2013. május 4., szombat

A-vitamin tartalmú készítmények használata várandósság alatt


Kép forrása: www.vitanorma.eu

Mostanában sok helyen lehet olvasni, hogy az első trimeszterben kerülendő az A vitamin tartalmú készítmények, krémek használata, mert fejlődési rendellenességet okozhatnak.

Több
kismama megijed, főleg, ha ezt csak a második trimeszterben olvasta és kétségbeesve kérdezik a szakembereket az igazságról.....


Erről szeretnék egy pár információt adni nektek.






Sokan összekeverik az A vitamin tartalmú krémeket az A vitaminnal, így egyiket sem használják, pedig az A vitamin különösen fontos várandósság alatt.

Fontos tudni, hogy ép bőrfelületen a lokális, azaz helyi alkalmazás, nagyon kis mértékben szívódik csak fel, még a nyálkahártyáról is, így a helyi alkalmazás nem okozhat fejlődési rendellenességet!

Az A-vitamin más téma, ugyanis ott a megadózis már okozhat fejlődési rendellenességet, de ez is azt jelenti, hogy 50 000 NE-et kellene ehhez elfogyasztani naponta. A terhesvitaminokban körülbelül 4000 NE van, ami ugyanakkor nagyon fontos a kismamáknak!

Ha bizonytalanok vagyunk, hogy egyéb gyógyszerünk szedése okozhat-e bajt a várandósságunkra nézve, kérdezzük meg orvosunkat. Amennyiben kérdésünkre az orvosunk nem tud válaszolni, akkor szoktam az alábbi telefonszámot megadni, ahol segítőkész genetikusok válaszolnak rá:



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése