2013. május 10., péntek

Fényvédelem és a napozás szabályai


 

Végre itt a jó idő, aktuális téma a Nap káros sugárzása elleni védelem, azonban egyre több problémát okoz a fényvédő krémek kiválasztása. A piacon rengeteg termék van, azonban nem mindegyiket ajánlanám a bőrünkre kenni, pláne nem csecsemők bőrére! 

A napozásnak/napoztatásnak léteznek aranyszabályai, amit érdemes betartanunk gyermekünk bőrének és egészségének védelme érdekében.
Ebben próbálok most segítségetekre lenni.






A naptejek működése és a faktorszám jelentése

A naptejek
hatóanyaguk segítségével elnyelik vagy visszaverik a nap káros sugarait. Faktorszámuk azt fejezi ki, hogy hányszor hosszabb besugárzási idő szükséges a fény okozta bőrpír kialakulásához fényvédő használatával, mint anélkül.  



SPF (= sun protection factor) jelentése

Azt mutatja meg, hogy egy adott készítmény milyen mértékű UV-B sugárzás elleni védelemmel bír.



UVA és UVB jelentése

Az UVA
csökkenti a D-vitamin-szintet és hosszútávon ez okozza a bőr öregedését és szerepet játszik a bőrdaganatok kialakulásában. Az UVB okozza a bőr barnaságát és leégését, ennek hatására keletkezik D-vitamin a szervezetben és szintén szerepet játszik a bőrrák kialakulásában.



   
Termékek választásának szempontjai 

  • színezék- tartósítószer- és illatanyagmentes legyen,
    már ha csak ezt a feltételt nézzük nagyon sok termék kilőhető....
  • minimum 30-as faktorszámú,
    Míg a 30-as naptej a napsugarak 96,7 százalékát szűri ki, addig az 50-es a 98%-át, tehát nem sokkal többet, viszont ez utóbbiban több a kemikália.
  • UVA és UVB sugarak ellen is védjen



Kerülendő összetevők (Forrás: www.tudatosvasarlo.hu )


A fényvédőszerek többnyire két hatásra épülnek, egyrészt kémiai úton elnyelik, vagy visszaverik a káros sugárzást, másrészt fizikailag megakadályozzák, hogy a sugárzás behatolhasson a bőrbe (cinkoxid és titániumdioxid segítségével). Fényvédőszer választásakor lehetőleg kerüljük a következő anyagokat tartalmazó készítményeket:
  • PABA (Para-amino-benzoe sav): Viszonylag ritkán használt anyag, amely erősen bőrirritáló.
  • Benzofenon (benzofenon-3), homoszalát, okti-metoxicinnamát: Hatással van a hormonháztartásra és a nemi szervek működésére.
  • Paraben (butil-, etil-, metil- és propil-): Itt is a hormonokra ható anyagról van szó, amelyet azonban nehéz elkerülni, mivel a gyártók nagy része használja.
  • Padimát-O és Parsol 1789 (avobenzon): Ezek az anyagok a bőr felületén szűrik az UV sugárzást, de a bőrbe szívódva, fény hatására reakcióba lépnek és rongálják a sejteket, így a DNS-t is.

Amennyiben nem vagyunk biztosak a termék hatóanyagát illetően, leellenőrizhetjük azt a hatóanyagkeresővel.

Környezettudatosság szempontjából továbbá szintén fontos, hogy a napozószerek nagy része viszonylag hamar belekerül az élővizekbe - tó-, folyó-, vagy épp tengerparton a napfürdőt rendre lubickolás, mártózás követi. A korszerű napozószerek a környezetbe (tó, tenger) kerülve általában lebomlanak, mégis vannak gyártók, akik a környezetre veszélyes termékeket készítenek, ezeket lehetőleg kerüljük (ilyenek például az ásványolaj-származékok - pl. parafinolaj, valamint a fentebb már említett hormonhatású adalékanyagok).



A naptej használatának szabályai

  • bőségesen kenjük be gyermekünk bőrét a sugárzásnak kitett részeken
  • ne feledkezzünk meg a fülekről, a térdhajlatokról, a kezekről és a lábfejekről sem
  • lehetőleg már az előtt kenjük őt be, mielőtt kimegyünk a szabadba
  • felhős időben és árnyékban is használjunk naptejet, mert ilyenkor is az UV sugárzás 50-60 %-a behatol
  • úszás, fürdőzés után mindenképp, de egyébként is minimum kétóránként kenjük be őt
  • 11 és 15 óra között kerüljük a napon való tartózkodást gyermekünkkel



Termékek

Létezik egy természetes, ősi napvédő, a kakaóvaj. A patikákban is kapható, azonban érdemes róla tudni, hogy az UV-sugárzás ellen sajnos nem nyújt védelmet. Akkor inkább használjunk bio napvédő terméket, például: Biola fényvédő krém homoktövissel.

Rengeteg termék létezik még, nem mindegyikről van sajnos tapasztalatom, de amit bátran merek ajánlani az a Babé naptej, LaRoche Posay, Vichy Capital Soleil. Sajnos elég drága termékek, de természetesen, ha a fenti feltételeknek megfelel, bármelyik jó.



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése